Al 40 jaar zetten de vrijwilligers van Drum- & Showband MCC zich in om maandelijks oud papier op te halen in de Gemeente Laren. Dit om de vereniging een extra inkomen te geven, noodzakelijk voor het voldoen van de vaste lasten. Daarom doet het bestuur van MCC een dringend beroep op het college van burgemeester en wethouders en ook de gemeenteraad van Laren om niet zonder meer in te stemmen met het voorstel van het GAD dat zij zelf het oud papier gaan ophalen.

Destijds is MCC begonnen met aanhangwagens en vrachtwagens waarin al het papier netjes gestapeld diende te worden. Vanaf 2003 zijn de vrachtwagens vervangen door vuilniswagens en eind 2008 zijn de minicontainers ingezet. De opbrengst van de kranten was in de begin jaren marktafhankelijk. Echter na een sterke daling van de prijs dreigden de verenigingen te stoppen omdat zij opeens moesten gaan betalen om het opgehaalde oud papier in te mogen leveren. Om te voorkomen dat het vervolgens in de grijze containers terecht zou komen, hebben de Gemeenten een garantieprijs van 4 cent per kilo ingesteld en er een contractuele verplichting aan verbonden.

 

De muziekvereniging haalt een deel van haar inkomsten uit optredens, ongeveer 25 per jaar. Samen met de contributiegelden en donaties van particulieren is dat helaas voor MCC niet kostendekkend.

Om de huur van het Muziekcentrum Schering & Inslag, de onkostenvergoedingen voor instructeurs, het onderhoud en aanschaf van instrumentarium en uniformen en nog tal van andere noodzakelijke kosten te kunnen betalen zijn de inkomsten uit de opbrengst van het oud papier onmisbaar.

 

Anders dan bijvoorbeeld sportverenigingen krijgen o.a. de muziekverenigingen van de Gemeente Laren jaarlijks maar heel weinig subsidie. De vereniging ontvangt een vastgesteld bedrag per lid wat in Laren woonachtig is. MCC heeft echter ook leden uit de omringende dorpen, waar zij niets voor krijgen. Als Larense vereniging kun je geen vaste subsidie op dezelfde basis aanvragen in de buurgemeenten. Het subsidiebedrag komt neer op € 850,-- per jaar, en moet worden ingezet voor de vervanging van het instrumentarium. Dit staat in schril contrast met de vele duizenden euro’s die naar sportverenigingen gaan.

Het bedrag wat de leden door middel van het ophalen van oud papier voor de vereniging verdienen is ongeveer € 10.000,-- per jaar. Een bedrag wat niet zomaar is op te vangen door het verhogen van de contributie.

In al die jaren dat MCC oud papier ophaalt is er nog nooit een vrachtwagen of vuilniswagen onverrichte zaken teruggegaan omdat er geen vrijwilligers waren. De reden dat er af en toe geen papier opgehaald kon worden in de wijken in Laren had altijd een technische reden. De auto is kapot (of nog niet leeg) en komt niet opdagen of gaat kapot tijdens de rit. Vaak wordt de vereniging hierop aangekeken, en dat is niet alleen onterecht maar ook pijnlijk voor de vrijwilligers. Terwijl diezelfde vrijwilligers tijdens de lock-down eerder van hun werk weg gingen om vroeger op de avond te kunnen starten met het ophalen van oud papier zodat ze voor de avondklok weer binnen waren.

Uiteraard kan er met tradities gebroken worden. Soms is dat noodzakelijk. Deze traditie is vroeger op eigen initiatief gestart. Om diverse redenen is deze traditie omgezet in een contract tussen de ophaler en de Copog (de instantie die het ophalen van oud papier moet coördineren voor de Gemeente/GAD). Als dit weg valt zullen de verenigingen, en ook MCC, aankloppen bij de Gemeente om het eenzijdig opzeggen van dit contract te compenseren.

MCC vraagt steun aan Gemeente
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.