Laren | 10 augustus 2022

Vandaag ontvingen we het trieste bericht dat op maandagochtend 8 augustus ons ere-lid Jaap Grob op 89 jarige leeftijd is overleden. Jaap is 77 jaar lid geweest van Drum- & Showband MCC.

Jaap is op 1 mei 1945 als 12 jarige jongen lid geworden van MCC bij de broeders. Zijn broer was ook lid geweest en dus was het logisch dat Jaap zich ook aansloot. Na het bespelen van een mondorgel, pijper en concerttrom is Jaap in 1953 gevraagd om tambour-maître te worden van het in dat jaar opgerichte tamboerkorps. Dertig jaar lang is hij het gezicht geweest van MCC en volgens heel veel leden was Jaap eigenlijk de enige echte tambour-maître van MCC. Hij voelde zich dan wel gevleid, maar vond toch dat ze daarmee de anderen tekort deden.

Jaap heeft alle vormen die MCC tot nu toe heeft gehad meegemaakt. En natuurlijk ook de glorietijd in de jaren 60 en 70. In die tijd groeide de A-band uit tot een volwaardige drum- & showband en behaalde op vele concoursen eerste prijzen, met als hoogtepunt de marswedstrijden op het WMC in Kerkrade. Zelf mocht Jaap ook meerdere tambour-maître prijzen ontvangen. Maar ook de reizen naar Trossingen en Neuss in de mondorgeltijd werden altijd door Jaap gememoreerd. Rondom het 40 jarig bestaan van MCC in 1971 zat Jaap in het bestuur van de vereniging.

In 1983 is op grootse wijze afscheid genomen van Jaap als tambour-maître van de A-band. Hij kon er niet over uit dat er zo’n groot feest achter z’n rug om was georganiseerd. Daarna is Jaap gelukkig nog regelmatig bij MCC te vinden. Hij hoefde alleen maar de straat over te steken en dan was hij er weer.

Hij heeft nog een aantal van zijn opvolgers opgeleid, zo ook Anton de Groot die na hem 25 jaar voor de band heeft gelopen. Bij het 75 jarig bestaan in 2006 hebben Jaap en Anton samen voor de reünieband gelopen. Een bijna 100 koppige band bestaande uit oud-leden en huidige leden liepen het oude Kerkradenummer Netherlands on Parade vanaf de Schering & Inslag door het dorp richting de Sint Jansbasiliek. Ook bij de opleiding van onze huidige tambour-maître Miranda Vos kwam hij regelmatig kijken en gaf dan ook nog enkele tips aan haar.

Bij het oprichten van MCC Next was Jaap één van de eersten die lid werd, niet om te spelen maar gewoon omdat hij vond dat hij er bij hoorde. Jaap heeft bij een aantal optredens van MCC Next nog opgetreden als gastdirigent. Je zag dan dat alle spelende leden toch even wat rechter op gaan staan en direct zijn enthousiasme overnemen.

In zijn verhaal in het 60-jarig jubileumboekje uit 1990 werd hem gevraagd wat zijn mooiste ervaring was bij MCC. Hij vertelde dat dat steeds het moment was waarop hij als tambour-maître tijdens allerlei evenementen het korps aan het publiek mocht voorstellen en waarvoor hij nog steeds z’n MCC pet afnam. Hierbij nemen wij nu onze pet af voor één van de meest geliefde MCC-ers die onze vereniging rijk is.

Het bestuur, leden en instructeurs wensen zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens leden en bestuur
Drum- & Showband MCC

Vrijdag 12 augustus hebben familie, vrienden en de leden van Drum- & Showband MCC afscheid genomen van oud tamboer-maître Jaap Grob.

Leden in het huidige uniform, het “rode” uniform en van MCC Next vormden een erehaag bij de Sint Jansbasiliek. Edwin Klarenbeek heeft de dienst afgesloten met het spelen van de last post.

Het was een waardig afscheid van een mooi mens. We zullen zijn bezoekjes, zijn altijd vrolijke lach en enthousiasme missen.

In Memoriam – Jaap Grob
Getagd op:                 

8 gedachten over “In Memoriam – Jaap Grob

 • 10/08/2022 om 14:20
  Permalink

  Wat een fantastisch verhaal over een gedreven muzikant en verenigingsman. Super.

  Beantwoorden
 • 11/08/2022 om 15:04
  Permalink

  Mooi verhaal en dito mooie film.
  Blijft mooi om te zien dat hij twee koppen groter wordt wanneer hij voor de band loopt.

  🙏

  Beantwoorden
 • 11/08/2022 om 20:34
  Permalink

  Wat een mooi In Memoriam… Jaap was duidelijk een zeer geliefd mens. Wij wensen de familie Grob en alle leden van MCC heel veel sterkte toe bij dit verlies.

  Bestuur en leden Muziekvereniging St. Jan

  Beantwoorden
 • 12/08/2022 om 14:12
  Permalink

  Echt kippen vel wat een super man eas dat sterkte voor allemaal

  Beantwoorden
  • 27/04/2023 om 10:13
   Permalink

   Inderdaad! Wat een gemis! Geen ander gooide die staf zo hoog op om hem vervolgens op te vangen terwijl hij recht vooruit bleef kijken! Een zeer gepassioneerd tambour maitre.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.