Eric Snelders, oud lid van MCC, heeft in het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren, als nieuw lid van de redactie, een heel mooi interview geplaatst met de wereldberoemde -altijd bescheiden- Laarder Jaap Grob. Dit was de opmaat naar meer artikelen over leden en hun tijd bij MCC, naar aanleiding van ons 90 jarig bestaan.

Hieronder doet Eric een oproep aan onze oud-leden. We hopen dat u hem kunt helpen en zo er voor kunt zorgen dat er nog meer mooie verhalen gepubliceerd kunnen worden.

OPROEP - welke (oud-) MCCer wil mij, Eric Snelders, helpen aan informatie en anekdotes uit de geschiedenis van MCC?

Ik ben op zoek naar (oud-) MCCers die mij willen helpen met verhalen en eigen ervaringen om zo de geschiedenis van MCC te beschrijven in een aantal artikelen in het kwartaalblad van de Historische Kring. Het wordt een serie waarin 90 jaar geschiedenis MCC aan bod komt, natuurlijk ook vanwege het 90-jarige jubileum dit jaar. Die serie maak ik  dan vooral aan de hand van verhalen van (oud-)leden die 'erbij waren'.

Het eerste artikel uit die reeks komt -hopelijk- in het volgende kwartaalbericht (156) van de HKL. Voor dat artikel voerde ik gesprekken met oud-MCC'ers van (bijna!) het eerste uur, onder andere Kees Ranzijn en Wil de Valk. Het prille begin, maar ook de tijd rond de oorlogsjaren komt daarin aan bod.

In de volgende delen gaan we stap voor stap door de jaren heen met anekdotes, successen, instrumentarium, de muziek en vooral de ervaringen van MCC'ers, van heel vroeg tot 'nu'. Ik krijg hierbij al heel veel hulp, er is een mooi archief bij de HKL en bij MCC zelf, er is een prachtig beeldarchief van Rob Ramselaar en er is in het verleden al veel opgeschreven, zoals in jubileumboekjes e.d..

Diverse oud-leden hebben hun hulp al toegezegd, maar ik wil zeker weten dat ik geen belangrijke verhalen mis. Er zijn veel feiten bekend, maar wat zijn de verhalen achter die feiten? Zo ben ik nog op zoek naar mensen die over de periode 1945-1955 kunnen vertellen en over de feesten, concoursen en alle andere belangrijke voorvallen uit die periode.

We hebben het dan over de periode dat de eerste pijpers bij MCC kwamen, de jongens op uitnodiging van de firma Hohner 4 dagen naar Trossingen mochten, naar de monderorgelfabriek, de tamboergroep werd een officiële drumband en de bazuinen werden vervangen door trompetten. De serenades die gebracht werden aan uit Indië thuis komende militairen. Op de Brink werd een concert gehouden door St Jansharmonie en MCC, tijdens het nationaal mondorgel concours in Den Haag behaalde MCC in de superieure afdeling de eerste prijs.

Daarna ga ik weer verder met de periode 1955-1965 enzovoorts.

In de periode van 1955 tot 1965 is instructeur P. van Stokhem begonnen en heeft hij er voor gezorgd dat MCC naar de taptoe in Delft mocht. Het eerste gala uniform ontworpen door de heer J. Smits is gepresenteerd. MCC heeft mee gedaan aan het defilé op Paleis Soestdijk en op de Frans Langeveldlaan werd een concours gehouden. Broeder Albericus wordt vervangen door broeder Hubertus en in 1960 wordt de monorgelclub opgeven om over te gaan in Tamboer- en Trompetterkorps MCC. In datzelfde jaar is ook de jeugddrumband Jong MCC opgericht. In 1962 worden de eerste niet katholiek jongeren lid van MCC, Ser Timmerman en Wally de Gooijer. In dat jaar doet MCC ook voor het eerst mee aan het concours in Kerkrade. In de 2e divisie behaalden zij toen met 97 punten een eerste prijs. In 1964 brand het K.J.C gebouw af terwijl MCC een serenade geeft.

Indien nodig maak ik graag een afspraak voor een interview, als u geen grote verhalen maar wel leuke feiten heeft die u wilt delen mag dat ook via de mail.

Als u mee wilt / kunt werken verzoek ik u om contact met mij op te nemen via de mail.

Hartelijk dank, ik zie uit naar uw reactie

Vriendelijke groet

Eric Snelders (in de 60'er jaren bij de jeugdband en in de 70'er jaren bij de A-band)

Geschiedenis schrijven
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.